Volkswagen HopIn

Locatie:

De Opdracht

Bedenk een 4 jarige campagne die nu start, voor dé carsharing oplossing van Volkswagen, welke pas over 4 jaar op de markt is.

Proces

In de onderzoeksfase is vooral door middel van de bieb methode bekeken wat er al aan carsharing oplossingen bestonden en wat nieuwe ontwikkelingen konden zijn in digital advertising. Daarnaast is doelgroep onderzoek gedaan en is de doelgroep kleiner gemaakt. Hierbij is de focus op milennials gelegd. Uit de doelgroep is vervolgens een segmentatie gepakt: de Creatives. Dit zijn globalisten die graag reizen, die doorgaans maatschappelijk betrokken zijn en persoonlijke ontwikkeling belangrijker vinden dan materialisme. Dit omdat zij volgens onderzoek de groep binnen de Millenials zijn die de sharing economy zullen omarmen.  Ook zijn eerste iteraties van persona’s opgesteld.

 

Een van de eerdere ideeen, was het "VW PARKing" concept. Een groen park op plaatsen waar voorheen parkeerplaatsen bevonden. Hieromheen de carsharing service van VW in grote getalen aanwezig. De mogelijkheden waren eindeloos, maar het idee werd al snel afgeschoten voordat er een uitwerking kon plaatvinden. Het een ander idee heette "VW Stories". Samen verhalen vertellen en samen reizen. Hier stond de groep niet compleet achter en daardoor kwam er niets uit. De groep was het niet eens over wat de juiste oplossing zou zijn en dit hield ons tegen in het verdere proces. De sport-tak van Handpicked had al eerder een 4-jarige campagne opgezet waaruit inspiratie is opgedaan voor de eerste ideeën. Deze ideeën deden hetzelfde als Handpicked deed; een goed doel gebruiken als lijm om je merk te promoten. Er kwamen organisaties als de UEFA (Volkswagen is sponsor), het WNF en de campagne van de overheid "BOB" naarboven. Bij allen was er echter weinig inspiratie en een goede link met Volkswagen kon niet gevonden worden. De feedback bij het bedrijf werd gegeven was mager. Ze stuurden in een bepaalde richting en daar is in eerste instantie ook op in gegaan maar dat liep spaak omdat niet iedereen achter dit concept stond. We hadden het fijner gevonden wanneer ze meedachten over wat een oplossing zou kunnen zijn voor de crisis. Het was voornamelijk de docent die ons door een zwaar dal heen trok. Door na 3 weken een interventie te houden op school, geïnitieerd door Jens was duidelijk dat het ontbrak aan structuur. Meerdere ideeën zonder commentaar uitwerken en uiteindelijk de beste eruit pikken.

Het resultaat

Door gestuurde platform onafhankelijke Hopper content te maken en vervolgens te verspreiden, creëren we een beweging met een nieuw type persoon; de Hopper. Zonder dat het een 'stunt' van Volkswagen lijkt. Deze content komt in jaar 1 vanuit bronnen zoals amateurvloggers die we speciaal hiervoor gescout hebben en in jaar 2 vanuit bekende Nederlanders die oproepen tot Hoppen. Het is geen viral campagne. Doordat we de content sturen kunnen we bijsturen waar nodig. Om een beeld te schetsen van hoe de videocontent van Hoppers eruit zou kunnen zien hebben we een proof of concept gemaakt van Hoppende mensen, dit hebben we gedaan door vrienden en kennisen te laten hoppen en door op de Fontys campus mensen te laten hoppen.

Resultaat Video

Mijn Aandeel

In dit project voelde ik me een mediator. Ik probeerde de lijm te zijn tussen de groepsleden. Ik heb geprobeerd iedereen zijn zegje te kunnen laten doen. En daarnaast heb ik actief meegedaan aan de concepting fase. Ik heb een heleboel content gemaakt die in het proces ook voorbij gekomen zijn. Daarnaast hadden Jens en ik het idee om shirts te maken naast ons andere proof of concept. Ik heb deze vervolgens ontworpen en zelf gedrukt. Tijdens de presentatie had ik een van de shirts aan en heb ik de rest uitgedeeld. Ook heb ik de presentatie gemaakt en uitgevoerd.

Mijn reflectie

Spore Instore Marketing

Creëer een innovatieve en meetbare manier van instore marketing en visualiseer de data hiervan op een aantrekkelijke manier.

Volkswagen HopIn

Bedenk een 4 jarige campagne die nu start, voor dé carsharing oplossing van Volkswagen, welke pas over 4 jaar op de markt is.

Didi het Praatmaatje

Bedenk een concept rondom een robot waarmee een persoon met een licht verstandelijk beperking meer regie krijgt over zijn of haar leven. De gebruiker moet zonder hulp van anderen gebruik kunnen maken van jouw concept.

Just Peachy

Ontwikkel een digitale oplossing omtrent de privacy van Nederlandse burgers.