Didi het Praatmaatje

praat, denkt en helpt mee.

Locatie:

De Opdracht

Bedenk een concept rondom een robot waarmee een persoon met een licht verstandelijk beperking meer regie krijgt over zijn of haar leven. De gebruiker moet zonder hulp van anderen gebruik kunnen maken van jouw concept.

Proces

Er is bieb en veld onderzoek gedaan naar wat het inhoud om licht beperkt gehandicapt te zijn. Zoals wanneer je als persoon licht beperkt bent en wat dat voor gevolgen heeft. Uit onderzoek blijkt dat iemand een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft als hij aanzienlijke beperkingen heeft op de volgende twee gebieden op cognitieve ontwikkeling en adaptieve vaardigheden. Daarnaast was er de motivatie om een concept af te leveren wat er echt toe zou doen. Er is gesproken met de doelgroep, om uit eerste hand te horen welke problemen ze hebben in het dagelijks leven. Daarnaast zijn diverse begeleiders ondervraagd om daarin bevestiging te krijgen en aanvulling waar nodig.

Uit dit onderzoek bleek dat Lvb-ers moeite hebben om taken/afspraken te herinneren, sommigen moeite hebben met hun begeleiding aanspreken en dat overzicht houden ook problematisch is. Dit zijn de drie belangrijkste dingen die uit het onderzoek kwamen. De rest is te lezen in het onderzoeksrapport wat is bijgevoegd in de bijlagen onderaan de pagina. Vanwege de opdracht is uitgebreid bieb onderzoek gedaan naar zorg robots en wat er op het moment al mogelijk is. Hierbij bleek dat er al veel mogelijk is op het gebied van robotica en zorg. Er zijn al diverse pilots gedraaid. Daarnaast is er ook uitgebreid gekeken wat er mogelijk was met diverse robots. Hieruit bleek dat de nao niet geschikt is als zorgrobot. De pepper daarentegen wel en die word nog doorontwikkeld.

Het resultaat

Het resultaat is een Pepper robot inzetten om te dienen als verbintenis tussen cliënt en begeleider. Doordat de doelgroep met de robot bepaalde taken wel durven, of zelf kunnen, krijgen ze een beter zelfbeeld en dus meer regie over hun eigen leven.
Een key-feature die we toepassen is de robot inzetten als gesprekshulp. Dit voor cliënten die niet durven of niet goed kunnen onthouden, wat ze willen vertellen aan de begeleider. Op deze manier kan de cliënt op het moment dat de begeleiding er wel is, samen met de robot de situatie doornemen. Op het moment dat de cliënt het overzicht verliest kan de robot hierin assisteren. Zo wordt gewaarborgd dat de cliënt zijn frustraties kwijt kan wanneer hij of zij dat wil. Daarnaast kan ook een geheimpje bewaard worden indien de client niet wil dat het item gedeeld wordt. Met het scherm van de Pepper robot kan interactie plaats vinden om gesprekken tussen de LVB’er en de robot terug te luisteren of wanneer een client niet duidelijk genoeg praat is het de manier om te communiceren met de robot. Daarnaast kan hij ook ondersteuning bieden bij dagelijkse taken, zoals herinneren dat het tijd is om medicijnen in te nemen, dat ze een afspraak hebben bij de tandarts of wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Er is een proof of concept gemaakt met de nao robot en in de presentatie is visueel getoond wat dit concept inhoudt.

Mijn Aandeel

In dit project heb ik me gefocust op de robot. Ik heb altijd al een zwak gehad voor robots en technologie en dus ben ik aan de slag gegaan om de robot te programmeren. Ik heb altijd al met de Nao willen werken en dit was mijn kans! Daarnaast heb ik bijgedragen aan de concepting fase door mee te denken en te brainstormen en heb ik bedrijfsbezoeken afgelegd om de doelgroep te interviewen zodat we een beter beeld kregen over waar de doelgroep mee te maken heeft. Daarnaast heb ik bijgedragen aan het onderzoek naar Lvb-ers. Daarnaast heb ik de kosten infographic gemaakt. En Tjebbe en ik hebben alle Sophie’s en Jens poppetjes uitgeknipt voor de customer journey.

Mijn reflectie

Spore Instore Marketing

Creëer een innovatieve en meetbare manier van instore marketing en visualiseer de data hiervan op een aantrekkelijke manier.

Volkswagen HopIn

Bedenk een 4 jarige campagne die nu start, voor dé carsharing oplossing van Volkswagen, welke pas over 4 jaar op de markt is.

Didi het Praatmaatje

Bedenk een concept rondom een robot waarmee een persoon met een licht verstandelijk beperking meer regie krijgt over zijn of haar leven. De gebruiker moet zonder hulp van anderen gebruik kunnen maken van jouw concept.

Just Peachy

Ontwikkel een digitale oplossing omtrent de privacy van Nederlandse burgers.